Welkom Over mij Behandelingen Contact
webdesign by Ad Smolders © 2013
Wij benadrukken hierbij dat wij geen medische handelingen verrichten ofwel geneesmiddelen toepassen maar hoofdzakelijk manuele behandeltechnieken.
Wij raden u dan ook aan om de aanwijzingen van uw behandelend arts  ten alle tijde nauwkeurig op te volgen.
Massage-effecten op het organisme

Er is al heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de weldoende invloed van massages op het lichaam.

Hier onderstaand omschrijf ik de belangrijkste effecten op ons organisme:

Het mechanische effect


Tijdens de massage wordt er gebruik gemaakt van wrijving die warmte opwekt en tevens leidt tot ontschilfering van de huid. Het hele circulatiesysteem wordt geprikkeld en wordt beter doorbloed. Het lymfesysteem wordt gestimuleerd tot het vervoeren van afvalstoffen en verklevingen van weefsels worden losgewerkt. De tapotagetechniek kan worden gebruikt om bvb slijm vanuit de longen los te kloppen.

De reflectorische effecten


Bij het masseren van bepaalde punten op de huid en daar een bepaalde druk op uit te oefenen worden tegelijkertijd onze inwendige weefsels en/of organen mee gemasseerd waardoor deze beter gaan functioneren. Naargelang de massage worden bepaalde gebieden gestimuleerd of gekalmeerd. De zelfgenezende krachten van ons lichaam worden hierdoor uiteraard aangesproken.

De biochemische effecten


Er worden door massage een aantal stoffen door het lichaam vrijgegeven; zo zal er bvb een betere doorbloeding zijn, het zuur-base evenwicht wordt hersteld en sommige stoffen gaan pijnstillend werken door aanmaak van morfineachtige stoffen door ons lichaam zelf.

De werking op het centraal zenuwstelsel


Afhankelijk van welke techniek je gebruikt kun je je zenuwstelsel activeren of kalmeren. Het sympatisch stelsel staat voor het reguleren van de klieren, het hart en de zachtere weefsels zoals de darmwand en de bloedvatwand. De parasympaticus zorgt voor ontspanning en stimuleert de spijsvertering, de ademhaling en reguleert de hartslag.  Beide stelsel zorgen voor een evenwicht in ons lichaam en dit verklaart op zijn beurt deels de ontspannende werking van een massage.

Het effect op het lymfe-en bloedvatenstelsel


Door een betere bloedtoevoer worden organen van meer zuurstof voorzien en afvalstoffen vinden via het lymfesysteem een betere afvoer. Mede door de ontspannende werking van massage daalt de bloeddruk en neemt de druk op de hartspier af. Een belangrijk effect bij mensen met een verlaagde mobiliteit.

Het effect op de weefsels


De huid: Massage verhoogt de doorbloeding van de huid en zorgt voor regeneratie van de huidcellen. De zenuwuiteinden worden rechtstreeks gestimuleerd. Reflexologisch worden onderliggende weefsel eveneens beïnvloed waardoor afvalstoffen gemakkelijker kunnen afgevoerd worden.


Het bindweefsel: Massage zorgt er voor dat het bindweefsel soepeler wordt waardoor organen en weefsel beter functioneren en afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden. Het zuur-base evenwicht wordt dan hersteld en de vochthuishouding wordt terug genormaliseerd.


De spieren: Door massage gaat de spierspanning normaliseren: gespannen spieren worden soepel en zwakkere spieren worden terug steviger. Ook hier kunnen voedingsstoffen gemakkelijker hun weg vinden naar de spieren en afvalstoffen zoals melkzuur gaan verminderen.


De beenderen: Door massage kan er gewerkt worden aan de lichaamshouding en deze kan gecorrigeerd worden.


De gewrichten: Beenderen en spieren komen samen op de gewrichten; het is dan ook logisch dat door massage de gewrichten soepel blijven en de beweeglijkheid verbetert. Dit mede door een beter transport van voedings- en afvalstoffen.

Lydia Meyssen manuele gezondheidszorg Lydia Meyssen manuele gezondheidszorg
Beweeg de muis over de
afbeelding voor vergroting.
Mannelijke anatomie
Vrouwelijke anatomie